Kalkstensfabriken i Burgsvik
För 400 miljoner år sedan bildades den Gotländska kalkstenen. Kalksten varierar i kulör, fossiltäthet och marmorering beroende på var på Gotland man brutit den. Den rödlätta och fossilrika så kallade Hoburgsmarmorn som blivit ett av G.A.D:s signum bryts och förädlas på Gotlands Kalkstensfabrik i Burgsvik, ca. 7 mil söder om Visby i Öja socken. >>
Följ med oss på en sväng till Storsudret, Gotlands sydligaste del. Gotlands Kalkstensfabrik som grundades 1873 har genom åren skeppat ut tusentals ton sten till privata och offentliga byggen, till interiörer och exteriörer, till bygget av Riksdagshuset och med bil upp till vårt snickeri i Hemse.
I stenbrottet bryts de gigantiska blocken. Dessa ramsågas sedan till önskade format samt ytbearbetas i fabriken/stenhuggeriet under platschef Göran Petterssons erfarna direktiv. Trots att Kalkstensfabriken är ett modernt företag har inga fundamentala förändringar ägt rum vad gäller bearbetningsteknik sedan företaget grundades för snart 150 år sedan. Kunder och återförsäljare som besökt Kalkstensfabriken är alla lika fascinerade. – Det är som om tiden helt stått still, berättar de och visst
är det fantastiskt att en sådan näring kan överleva i stort sett oförändrad, och då ej som museum utan som riktig arbetsplats och som en av G.A.D:s mest betydelsefulla underleverantörer. Kalkstenen har nästan blivit synonymt med G.A.D och tillsammans med betong och lammskinn utgör den grunden i vår materialromantiska hyllning till vår inspirationskälla, Gotland.
När man skaffar en kalkstensmöbel från oss får man bokstavligt talat ett stycke Gotland med sig hem. En bit 400 miljoner år gammalt Storsuder.